Britt Åkerlind, smittskyddsläkare region Östergötland Foto: SVT

Allvarlig säsongsinfluensa väntas – många vill vaccinera sig

Publicerad

Redan nu har ett tiotal fall av säsongsinfluensa upptäckts i länet, men trycket för att vaccinera sig är högt.

– Det är ett högt intresse, vilket vi är glada för, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Just nu vaccineras åldersgruppen 65 och uppåt, samt de som tillhör en riskgrupp i Östergötland mot säsongsinfluensan. Från och med början på veckan släpptes dessutom tider för sjukvårds- och omsorgspersonal med direkt vårdkontakt.

– Det tyder på att årets influensa blir en typ som äldre personer kan bli väldigt sjuka i, så jag tycker verkligen att man ska acceptera erbjudandet, säger Britt Åkerlind.

”Ovanligt tidigt”

Normalt brukar de första fallen av säsongsinfluensa komma runt jul och nyår. Men redan nu har ett tiotal fall konstaterats i länet.

– Alla är av typen ”A”. Det är den som brukar vara allvarligast och världsomspännande. I år kom den ovanligt tidigt, säger Britt Åkerlind.

Hon ser med viss oro på risken med en allvarlig säsonginfluensa samtidigt som coronapandemin fortfarande pågår.

– Man kan få mer än en infektion samtidigt, så individen riskerar att få en dubbelinfektion. Sedan ser vi också en risk att influensapatienter i större utsträckning behöver sjukhusvård, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.