Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
15 personer träffas på Almedalsveckans hemmaplan Gotland för att lära av varandra. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Almedalsveckan på export

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har 15 personer från olika europeiska demokratifestivaler träffats på Gotland för att utbyta erfarenheter om hur man bäst skapar och genomför en demokrativecka, med Almedalsveckan som förebild.

Almedalsveckan, eller demokrativeckan på Gotland, har varit framgångsrik i att locka människor till att mötas och prata om samhälls- och demokratifrågor i decennier.

Lära av varandra

Under åren lopp så har också andra länder tagit efter och utvecklat egna demokrativeckor. Nu har man skapat en gemensam förening: ”Democracy Festival Association”. Länder som var med under träffen på Gotland var: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland. Island och Litauen saknades denna gång.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mads Akselbo Holm, direktör för föreningen Folkmötet, berättar om Danmarks demokratifestival på Bornholm. Foto: SVT

– Tillsammans kan vi till exempel söka pengar för att utveckla delar. Just nu så tittar vi på om man till exempel kan göra en utvärderingsmodell som gör att man kan titta på de faktiska effekterna av en demokratifestival. Det kan vi göra för att vi samarbetar och kan söka pengar från olika ställen, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Att träffas och utbyta idéer är en viktig ingrediens för ländernas representanter.

– Vi kan lära oss av de andra ländernas misstag och framgångar. Det här är ett perfekt ställe för det, säger Kaspar Tammist, chef för Arvamusfestivalen i Estland.

Se mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet