Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen Gotland Foto: SVT och Länsstyrelsen Gotland

Almsjukan: Effektivare bekämpning kan vara mest lönsam

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Gotland och Skogsstyrelsen har tagit fram en rapport för att ha bättre beslutsunderlag när almsjukan ska bekämpas. Enligt den  skulle åtgärder på dagens nivå innebära att hälften av de större almarna finns kvar om 80 år. Men effektivare åtgärder skulle kunna ge ett ännu bättre resultat.

– Det har gått väldigt bra. Vi har kontroll på att almsjukan inte sprider sig exponentiellt. Men vi ser också möjligheter till förbättring av bekämpningen: Om vi kan hitta fler sjuka almar, kan vi också få bort dem och successivt minska spridningen, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Öst.

De äldre och större almarna är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom andra arter, som vissa lavar, är beroende av dem. En effektivare bekämpning kan visa sig långsiktigt mer kostnadseffektiv eftersom färre träd då behöver saneras, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

– Skogsstyrelsen har ett projekt på gång där artificiell intelligens (AI) kan hitta och välja ut de sjuka almarna. Vilken nivå bekämpningen ska ligga på framöver är inte avgjort. Beslut förväntas från Naturvårdsverket i början på december.

I videon nedan tittar vi på träd med almsjuka vid Södra hällarna på Gotland:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Arvidsson och Amanda Magnusson Overmark framför en jättelik alm som nu måste sågas ned. Foto: Patrik Widegren /SVT

Beståndet av alm på Gotland är Europas största, relativt oangripna bestånd. Rapporten beskriver också att om bekämpningen upphör eller minskar skulle på sikt de äldre almarna försvinna.

– Almsjukan orsakas av en svampinfektion som följer med almsplintborren. Genom att ta bort infekterade träd så hindrar man spridningsvägarna, säger Karin Wågström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

En kort videon som beskriver almsjukan ser du nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På många håll dör almarna av svampsjukdomen almsjuka. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet