Göran Toss och fårbonden Johnny Nederman har olika åsikter om det ska finnas varg i våra skogar. Se deras möte i klippet. Foto: SVT/TT/arkiv

Älskad och hatad – finns det plats för vargen?

Uppdaterad
Publicerad

Vargfrågan har länge varit infekterad i stora delar av landet, men i och med att ett vargpar sedan två år tillbaka skaffat revir i norra Östergötland, så höjs allt fler röster om att vargen måste bort. Vi sammanförde två personer med olika åsikter, för att låta dem diskutera tillsammans hur vi kan lösa vargfrågan.

Vargarna har gjort flera attacker mot boskap, men de flesta fårbönder som vi pratat med vill inte ställa upp framför kamera. Vargfrågan är känslig och man oroar sig för att bli ovän med djurrättsaktivisterna.

Vargreviren flyttar närmare

Fårbonden Johnny Nederman berättar om oron han och hans kollegor lever med när nu reviren flyttar närmare och närmare. Han berättar om sina avelsfår och att ett vargangrepp skulle göra att han la ner verksamheten.

Varg i Östergötland

– Vi kan inte både ha öppna landskap med djurhållning och varg. Om jag lägger ner så kommer allt att växa igen här, säger han.

Fårbonden Johnny Nederman är orolig för vargangrepp när reviren flyttar allt närmare. Foto: SVT

Förstår inte varghatet

Göran Toss är engagerad i Naturskyddsföreningen i Östergötland. Han förstår inte varghatet och tycker det vore hemskt om vargen utrotades på samma sätt som nu västra Ryssland rensas på varg. Han tror istället på stängsel, men fårbonden Johnny Nederman menar att stängsel är för dyra och att de ändå inte hjälper.

Vi sammanförde Johnny Nederman och Göran Toss för att låta dem diskutera frågan.

Se deras möte i klippet ovan.

I vår serie ”Sverige möts” så låter vi personer med olika åsikter mötas öga mot öga för att diskutera aktuella frågor. Vill diskutera mer om det här?  Gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet