Genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

Ambulans var sen – orienterare på Gotland dog

Uppdaterad
Publicerad

En orienterare på Gotland dog i oktober tidigare i år. En ambulans var på väg till platsen, men vände efter ett missförstånd.

Ett missförstånd med ambulansdelegeringen gjorde att hjälpen försenades för en orienterare som hittades medvetslös under en tävling på Gotland i oktober.

Personen avled på plats och nu framkommer det i en avvikelserapport att ambulansen var på väg till platsen – men vände om efter besked om att en helikoptere lyft. Men det var inte fallet.

Avståndet var drygt två mil

När ambulansenheten i fråga återvänt till stationen mötte de helikopterenheten på väg in i en bil. Enligt avvikelserapporten var avståndet till platsen bara drygt två mil och tidsvinsten med helikoptern har ifrågasatts. När helikopterpersonalen fick höra vad som hänt valde de att flyga till olycksplatsen.

Orsaken till händelsen var enligt rapporten SOS Alarms okunskap om helikopters starttider och geografin på Gotland, samt att operatören inte kontaktade helikopterpersonalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.