Linnea Bergman och Anders Tegnell är Årets alumner vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitet

Anders Tegnell en av årets alumner vid Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Linnea Bergman, vd för Linköpingsföretaget Solar Bora, är Årets alumner vid Linköpings universitet.

Ur motiveringen:
”Hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid.”

Anders Tegnell har en doktorsexamen i infektionsmedicin från Linköpings universitet. Han har jobbat för Världshälsoorganisationen WHO i Laos och Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa).

Anders Tegnell är sedan 2013 avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten där han leder och samordnar Sveriges nationella smittskydd, vilket han under den rådande coronapandemin fått stor internationell uppmärksamhet för.

Han är dessutom bosatt i Vreta Kloster utanför Linköping och dagpendlar med tåg till jobbet i Stockholm.

Civilingenjör som blivit vd

Årets andra alumn är Linnea Bergman som idag är vd för Linköpingsföretaget Solar Bora. Företaget utvecklar och säljer solenergisystem med fokus på Afrika.

Ur motiveringen:
”Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar.”

Linnea Bergman läste civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management, en utbildningen som bara finns i Linköping. Hon utsågs tidigare i år till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer.

Livesänd ceremoni på webben

Bergman och Tegnell kommer att få ta emot utmärkelsen vid en ceremoni den 16 oktober på Campus Valla. I år blir det dock utan publik på grund av coronapandemin, istället blir det en livesändning på webben med start klockan 12.10.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet