Muharem Demirok (C) Kjell Lundström reporter Rebecka Hovenberg (MP) Chris Dahlqvist (SD) Foto: SVT

Debatt: SD om klimatkrisen: ”Det är precis som det alltid har varit”

Uppdaterad
Publicerad

När C, MP och SD i Linköping drabbade samman i en debatt om klimatförändringar och framtidens biltrafik i städerna så blottades stora skillnader i uppfattning.

Sverigedemokraterna vill inte minska biltrafiken, medan Miljöpartiet vill det motsatta för att minska utsläppen. Samtidigt menar SD att vi inte har någon klimatkris. Skräckpropaganda, menar de.

–  Det är precis som det alltid har varit och precis som det kommer att bli. Vi har inget klimatnödläge, det är skräckpropaganda. Det är inte människan som orsakat klimatförändringen. Det som jag tror är en stor bidragande faktor handlar ju om de jordcirkulationer som vi gör och den pendel vi svänger på, kan svänga lite fram och tillbaka. Per faktum är att vi går mot varmare tider, säger Chris Dahlqvist, SD:s gruppledare i Linköping.

Linköping

– Oavsett vad SD säger så är forskningen så otroligt tydlig med att vi har en klimatförändring som är på väg mot horribla nivåer om vi inte nu snabbt agerar, säger Rebecka Hovenberg (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Linköping.

SMHI: Det stämmer inte

Så här säger professorn i klimatologi Erik Kjellström vid SMHI i Norrköping om påståendet att vi nu är inne i en naturligt varmare cykel:

– Så är det inte. Vi är inne i en varmare mellanistid, men vi har förstärkt värmen med växthusgaser och temperaturen är mycket högre än vad den borde ha varit annars.

Du hittar mer på SVT:s specialsida: Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet