Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ester Alavei är tillförordnad utbildningsdirektör vid Norrköpings kommun. I klippet berättar hon mer om beslutet som fattats om skolledaren. Foto: Axel Brantemo/SVT

Anhörig greps i Turkiet – skolledare i Norrköping tas ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

En man från Norrköping greps i Turkiet efter en skottlossning som tros vara riktad mot ”den kurdiska räven”. Mannens anhörige var både aktiv politiker och anställd som skolledare i Norrköpings kommun. Efter händelsen lämnar personen nu alla politiska uppdrag – och är tjänstledig från sitt jobb.

– Vi var överens om att man inte kan ha politiska uppdrag på den nivån som personen haft samtidigt som ens anhöriga ägnar sig åt grov kriminalitet, säger en representant för partiet.

Det var i förra veckan som totalt fem män, varav flera har kopplingar till Norrköping, greps i Turkiet efter en skottlossning som tros vara riktad mot Rawa Majid och hans allierade. Detta efter en intern splittring i det kriminella nätverket ”Foxtrot”.

I torsdags sköts det mot en dörr i Norrköping. På adressen bor mamman till en av männen som greps i Turkiet. Det var efter den händelsen som den anhöriga till den gripne mannen kontaktade partiet där hen var förtroendevald.

– Vi agerade direkt från vår horisont så fort vi fick reda på detta, säger partiets representant.

”Har inte påverkat”

Partiets representant säger att man tidigare inte känt till kopplingen till den nu gripne mannen i Turkiet och påpekar samtidigt att den förtroendevalda själv inte är misstänkt för något.

– Vi tror inte heller att kopplingen till den anhöriga påverkat politikerns roll i de uppdrag personen innehaft.

”Finns en hotbild”

Politikern har begärt sig entledigad från alla uppdrag – både från kommunen och det egna partiet. Dessutom har personen, i dialog med sin arbetsgivare, tagit tjänsteledigt från sitt jobb som skolledare i Norrköpings kommun.

– Det finns en hotbild kring den personen och den hotbilden får inte kasta skugga över vår enhet, där våra barn och vår personal finns, säger Ester Alavei, tf utbildningsdirektör vid kommunen.

Det var NT som var först med att berätta att politikern nu lämnar alla sina uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.