Idag har det gått 15 år sedan dubbelmordet i Linköping. Foto: TT

Anhöriga till dubbelmördarens offer överklagar inte

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till åttaårige Mohamad som mördades av Daniel Nyqvist i Linköping 2004 överklagar inte tingsrättens dom, trots att skadeståndsbeloppet som beviljades familjen var betydligt lägre än vad man hade yrkat på.

”Det finns inget skadeståndsbelopp som kan ge dem tillbaka deras lille pojke”, säger familjens målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i en skriftlig kommentar.

”Det finns heller inget skadestånd som kan ersätta deras lidande”, fortsätter hon.

Sätta punkt

Massi Fritz hade yrkat på att familjen skulle ges ett skadestånd på sammanlagt 950 000 kronor för sveda och värk. Linköpings tingsrätt valde att bevilja 350 000 kronor i skadestånd, fördelat på sex familjemedlemmar.

”Det viktigaste för mina klienter har varit att förövaren till slut dömdes för mord. Nu kan mina klienter sätta punkt och bearbeta det långa lidandet. Det har varit väldigt svårt för alla”, säger Massi Fritz.

Dömd till rättpsykiatrisk vård

Den 37-årige Daniel Nyqvist har erkänt att det var han som genomförde dubbelmordet i Linköping 2004. Han dömdes för två fall av mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Linköpings tingsrätt den 1 oktober.

Varken han eller åklagaren ska överklaga domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta har hänt kring dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: TT

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han avlider där på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad därefter, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven på platsen och ger sig därifrån. Även kvinnan avlider en stund senare.

I ett tidningsställ utanför en Ica-butik närheten hittas senare mördarens blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner att han mördat pojken och kvinnan, och döms sedan av Linköpings tingsrätt Till rättspsykiatrisk vård för dubbelmordet.

Polisutredningen om dubbelmordet pågick i 16 år och är den största i Sverige efter Palmeutredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet