Fler sommarjobb i Linköping än förra året

Uppdaterad
Publicerad

När arbetsgivarna skriker efter arbetskraft är sommaren inget undantag. Hos Arbetsförmedlingen noteras rekordmånga sommarjobb.

Olika varianter av vårdjobb är vanligast.

I fjol anmäldes rekordmånga feriejobb till Arbetsförmedlingen. Samtidigt erbjöd landets kommuner fler sommarjobb till ungdomar än någonsin tidigare. Så här långt, till och med den 10 mars, har 2 600 fler feriejobb kommit in till arbetsförmedlingarna runt om i landet än vid samma tidpunkt i fjol.

-Det hänger ihop med den stora bristen på arbetskraft på arbetsmarknaden. Det är mycket troligt att det blir något slags rekord, säger Johan Eklöf, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Bra väg in

Men inte bara studielediga kan ha nytta av sommarjobben. För nyanlända svenskar som har svårare att få in en fot på jobbmarknaden är sommarjobbet en perfekt entré, enligt Johan Eklöf.

-Det kan vara en bra väg in på arbetsmarknaden, säger han.

Vård- och omsorgsjobb är precis som tidigare det vanligaste arbetet. Industrin har i år seglat upp på andra plats. Sen finns det även gott om sommararbeten inom hotell- och krognäringen samt i handeln – jobb som ungdomar utan någon större erfarenhet kan lägga beslag på.

Hur många feriejobb, oftast till gymnasieungdomar, som kommunerna erbjuder i år är oklart – de jobben går oftast inte via Arbetsförmedlingen. Och den enkät som sektorns intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting (SKL) brukar göra är inställd i år.

TT har gjort några nedslag som antyder att årets sommarjobb kommer att landa på liknande höga nivåer som i fjol. Ovanligt starka kommunala finanser talar också för det.

För gymnasieungdomar

I exempelvis Linköping kommun handlar det om 1 300 sommarjobb riktade till ungdomar, plus ”ett antal hundra” i de kommunala bolagen, enligt kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

-Det är en ökning jämfört med i fjol. Vi har haft goda resultat av sommarjobben, säger hon.

Precis som många andra kommuner har man riktat jobben mot ungdomar ”på glid” eller av sociala skäl, eller som i fjol, till ensamkommande flyktingbarn.

Östersunds kommun har fixat fram cirka 1 000 ferieplatser åt gymnasieungdomar, ungefär lika många som i fjol. 1 300 har sökt. Politiskt är målsättningen att alla gymnasister ska få ett erbjudande, enligt Martina Larsson, arbetsmarknadshandläggare på kommunen.

Även i Örebro ligger siffrorna på samma nivå som i fjol, 1 800 feriejobb på 2 900 sökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.