”För gammal för barn” – lille Bore bevisar motsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Anne-Marie Lagrén ansågs för gammal för att kunna bli gravid. Hon nekades hjälp med assisterad befruktning för att hon hade passerat åldersgränsen i Östergötland. Men lilla Bore bevisar att åldern inte hade någon betydelse.

Anne-Marie Lagrén har gång på gång hamnat på fel sida om den åldersgräns som politikerna i Region Östergötland slagit fast.

Se hela inslaget: Anne-Marie ansågs för gammal för att bli gravid

Assisterad befruktning

Tidigare var Östergötland ett av de landsting som hade lägst åldersgräns för att kunna få assisterad befruktning. Efter 38 år fick ofrivilligt barnlösa kvinnor inte längre hjälp av sjukvården, utan fick betala för privat behandling.

Fick inte en andra chans

Anne hade gjort ett försök med assisterad befruktning och bedömdes ha goda chanser att bli gravid, men hon fick inte göra sitt andra försök. Orsaken: Hon hade precis fyllt 38 år.

Efter mycket kritik ändrade landstingen riktlinjerna för assisterad befruktning. Det kom en ny lag om innebär att patienter fritt kan välja var i landet de vill söka vård. Därför blev det svårt för landstingen att ha olika åldersgränser vid ivf-behandling. Den 1 januari 2015 höjde Region Östergötland därför åldersgränsen från 38 till 40 år.

Hade gett upp hoppet

Men ännu en gång var Anne på fel sida om gränsen. Hon fyllde 40 år bara nio dagar efter att åldersgränsen hade höjts.

Anne gav upp försöken och tänkte: ”Det får bli som det blir.” I dag tänker hon att det kanske var därför som det till slut gick.

– När mensen försvann trodde jag att jag var i klimakteriet. Men när läkaren undersökte mig och gjorde ultraljud så var det ju en liten bebis där inne, säger Anne-Marie Lagrén som blev gravid på egen hand efter sin 40-årsdag.

När lilla Bore föddes i januari i år hade Anne hunnit fylla 41 år.

”Varför en åldersgräns?”

Politikerna ansåg ju att du hade för små chanser att bli gravid. Vad tänker du om det i dag?

– Nej... Hur vet de det? De kan inte veta hur stora just mina chanser är. Så varför sätta en åldersgräns?

I reportaget här ovanför får du se lilla Bore, höra mer om Annes resa och hur den ansvariga politikern i Östergötland förklarar åldersgränserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assisterad befruktning

Mer i ämnet