Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom inomhusfiskarna så har man även haft en fiskdamm på gården. Foto: August Askbom/SVT

Fängelset i Kolmården stänger – fiskarna flyttar till anstalten i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten på anstalten i Kolmården nedmonteras steg för steg och nu är det dags för anstaltens fängelsefiskar att flytta, dock inte ut i frihet utan vidare till Kumlaanstalten.

– Ja nu blir fiskarna uppklassade från klass 3 till klass 1, skrattar Magnus Lundberg, produktionsledare på Kolmårdsanstalten.

Han var själv initiativtagare till fiskodlingen på anstalten och tycker det känns lite dystert att se fiskarna flytta men är ändå glad över att de ska vidare till Kumla, där de intagna sitter längre tider och kan då förhoppningsvis ta ännu bättre hand om fiskodlingen.

”Måste vara kreativ”

Fiskodlingen har fungerat som en av sysselsättningarna för de intagna och på Kolmården har tre intagna haft odlingen som heltidssysselsättning.

– För att kunna sysselsätta de 174 intagna på anstalten så måste man vara lite kreativ. vi hade både personal och intagna som var intresserade och kunniga av fisk så då började vi driva fram småfisk, säger Maria Sjöbeck, kriminalvårdsinspektör på Kolmårdsanstalten.

Fiskarna som odlas fram säljs till en lokal handlare och förutom själva produktionen så används även akvarierummet som avslappningsrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.