Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Karin Thorstensson, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Öst. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ansvarig utgivare om Esmeraldarättegången: ”Ett extraordinärt svårt fall”

Publicerad
Rättegången om vem som bär ansvar för treåriga Esmeraldas död väcker stort intresse. Vi på SVT Nyheter Öst har valt att rapportera i realtid från domstolsförhandlingarna och det efter moget övervägande.

Rättsfallet är svårt eftersom dokument och vittnesmål innehåller många intima detaljer som inte nödvändigtvis är av allmänintresse. Det är därför en stor utmaning att som reporter göra bedömningar av vad som bör publiceras eller inte samtidigt som man lyssnar och analyserar vad som sägs i rätten.

Trots de svåra frågor vi brottas med är jag nöjd över att vi valde den här rapporteringsformen och det beror mycket på alla de frågor vi får in från er i publiken. Vi hinner inte svara på alla, men reportrarna gör så gott de kan. Vi väljer i första hand frågor som kan bidra till en fördjupad förståelse för fallet eller för hur vårt rättsväsende fungerar.

Var mamman påverkad av narkotika när flickan dog?

Dödsorsaken på pappan, är den klarlagd?

Varför spelar man upp pappans vittnesmål innan mammans?

Sker tingsrättsförhandlingarna bakom lyckta dörrar?

Varför tar de så många pauser?

Bland er som följer rapporteringen finns ett brett intresse och ni är olika kunniga i hur processerna går till. Med hjälp av era frågor kan vi bidra till att räta ut frågetecken.

Hör Anna-Karin Thorstensson förklara några av de pressetiska dilemman som hon som ansvarig utgivare har ställts inför i och med Esmeraldarättegången i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet