Så värnar vi patienternas integritet

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns ett stort allmänintresse att få en inblick i arbetet på en covid-19-avdelning. Samtidigt är vi noga med att värna patienternas integritet, säger Anna-Karin Thorstensson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Öst.

Det råder fotoförbud på sjukhuset, men för SVT:s räkning har Vrinnevisjukhusets ledning gjort ett undantag. Via undersköterskan Therése Mechlenburgs mobiltelefon får vi följa hennes och kollegornas vardag.

– Det är viktigt att dokumentera den speciella situation som råder. Och därför väljer vi en för oss ovanlig metod: Att låta någon annan filma för vår räkning. Men den metoden ställer oss förstås inför nya utmaningar och vi har varit tvungna att fundera mycket över hur vi ska behandla materialet, säger Anna-Karin Thorstensson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Öst.

Allt material granskas

Av hänsyn till patienter och anhöriga publiceras inläggen i videodagboken med viss fördröjning och utan exakta tidsangivelser.

Patienter filmas bara om de är vakna och patienten och anhöriga har gett sitt godkännande innan. Allt material granskas före publicering.

För att värna personlig integritet kommer SVT Nyheter Öst också att redigera videodagboken.

Har du synpunkter eller frågor kan du mejla reportern tina.enstrom@svt.se eller ansvarig utgivare anna-karin.thorstensson@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

videodagboken

Mer i ämnet