”Jag var väldigt orolig. Men efter första arbetspasset med covid-19-patienter så kramade vi om varandra av lättnad.” Hör undersköterskan Therése Mechlenburgs berättelse om de dramatiska dygnen på nya coronaavdelningen. Foto: Tina Enström

”Efter första arbetspasset kramade vi om varandra av lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Therése Mechlenburg berättar om de tuffa dygnen på nyöppnade coronaavdelningen: Hur kollegorna nästan grät av oro i omklädningsrummet inför första arbetspasset – och hur de kramade om varandra av lättnad i korridoren efteråt. Se reportaget i videon här ovanför.

När antalet coronapatienter ökade snabbt tvingades Vrinnevisjukhuset i Norrköping på knappt två dygn starta upp en helt ny avdelning – där halva arbetsstyrkan saknade erfarenhet av intensivvård.

– På onsdagseftermiddagen kallades vi till ett stormöte. De berättade att vi skulle starta en ny intensivvårdsavdelning för patienter med covid-19. De första patienterna skulle komma redan fredag morgon, säger undersköterskan Therése Mechlenburg.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I videon här ovanför berättar hon om de första tuffa dygnen – som innehöll både oro och hopp.

”Våra patienter har en väldigt svår situation. Man är sjuk, man mår dåligt och får inte träffa sina anhöriga. Sedan kan man inte heller prata eftersom man har den här trachealkanylen”, säger undersköterskan Therése Mechlenburg som arbetar på en nyöppnad avdelning för patienter med covid-19. Foto: Tina Enström

Att försöka trösta

Hon berättar om patienter i respirator som är vakna men inte kan prata och hur det känns att försöka trösta och komma nära när hon måste bära en skyddsmask som surrar som en dammsugare.

– Det känns inte så bra när man kommer in och ser ut som en rymdgubbe till patienter som har det väldigt svårt, säger Therése Mechlenburg.

I den här skyddsutrustningen arbetar undersköterskan Therése Mechlenburg hela dagarna. Masken innehåller en liten fläkt ”som låter som en dammsugare”. Foto: Tina Enström

Men där finns också hopp. Som när hon nyligen fick hämta fil och flingor till frukost åt en av patienterna.

– När man börjar kunna äta igen. Då mår man bättre. En del av våra patienter börjar faktiskt bli friska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet