Antalet elever per utbildad lärare har ökat i länen. Foto: SVT

Färre lärare – men fler elever på fritidshemmen

Uppdaterad
Publicerad

Lärartätheten i Östergötland har försämrats de senaste fem åren. I Kinda kommun går det 145,4 elever per lärare med pedagogisk högskoleutbildning, enligt Lärarförbundets sammanställning av Skolverkets statistik. Kinda kommun menar dock att det har blivit fel i statistiken.

Kinda kommun menar att det är felaktiga uppgifter och att siffran istället borde hamna på 63,3 elever per lärare med pedagogisk högskoleutbildning. Anledningen ska vara att man har räknat fel i rapporterna till Skolverket.

– Man vet alltid att utbildad personal ökar kvalitén. Med det sagt menar jag inte att de som finns gör ett dåligt jobb, säger Eva Holm, förvaltningschef bildning, Kinda kommun. 

Flest elever per behörig lärare i Motala, Åtvidaberg och Kinda kommun

År 2012 hade fritidshemmen i Östergötland 31 elever per heltidsanställd behörig lärare, jämfört med 43 i dag, det visar en undersökning som Skolverket har gjort. Åtvidaberg, Kinda och Motala har idag över 60 elever per behörig lärare.

– Vi tycker att det är bekymmersamt och vi vill inget hellre än att det ska vara fler. Vi deltar i mässor på universitet för att komma i kontakt med de som utbildas och med den personal som finns för att de ska ta sig an utbildning och hoppas att de blir kvar i kommunen. Vi arbetar även med intern kompetensutveckling, säger Eva Holm, förvaltningschef bildning, Kinda kommun.

Ökning även på Gotland

Även i Gotlands kommun har lärartätheten försämrats. År 2012 hade fritidshemmen i kommunen 33 elever per heltidsanställd behörig lärare, jämfört med 55 i dag.

Under 2017 gick det 37 elever per fritidshemsavdelning i Östergötlands län och 38 elever på Gotland.

Så ser fördelningen ut i länen:

Söderköping: 32,6

Mjölby 39,3

Norrköping: 40,9

Linköping: 41,0

Vadstena: 41,0

Finspång: 44,5

Ödeshög: 46,5

Valdemarsvik: 47,4

Boxholm: 52,4

Gotland: 55,3

Motala: 60,5

Åtvidaberg: 70,4

Kinda: 145,4   Dock menar Kinda kommun att siffran är fel och att den istället borde hamna på 63,3 elever per lärare med pedagogisk utbildning.

Ydre: Uppgift saknas

Källla: Lärarförbundet

https://www.lararforbundet.se/press#/pressreleases/laerartaetheten-paa-fritidshemmen-i-oestergoetland-har-foersaemrats-med-39-procent-paa-fem-aar-2501160

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.