Linda Bredahl jobbar som medlemsrådgivare på Autism- och aspergerföreningen i Östergötland Foto: Gorm Kallestad/TT och Agnes Wentzel Blank/SVT

Antalet inskrivna på BUP i Östergötland ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som är inskrivna på barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland fortsätter att öka. Dessutom står 600 barn i kö för att få hjälp. I maj avsatte regionen pengar för att kunna anställa tolv nya psykologer som ska arbeta för att beta av den kö som byggts upp. Men är satsningen tillräcklig? 

Mellan 2019 och 2020 ökade antalet barn och unga som var inskrivna inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Östergötland med fem procent.  

– Förra månaden passerades hundra nybesök på en månad för första gången någonsin, säger Ingela Björklund, verksamhetschef på BUP i Norrköping.  

Det ökade trycket hos BUP gör det svårt att beta av de köer som byggts upp, något som kan drabba både barn och anhöriga. Linda Bredahl, medlemsstödjare på Autism och aspergerföreningen i Östergötland upplever att allt fler reagerar på de långa väntetiderna. 

– Det här problemet har pågått i många år nu. Jag vet att man tillförde extra pengar till barn- och ungdomspsykiatrin, men det är inget som har märkts av direkt. 

Behöver göras mer

I våras fattade Region Östergötland beslut om att skjuta till sju miljoner kronor per år till barn- och ungdomspsykiatrin. Pengarna ska bland annat gå till att anställa tolv nya psykologer.  

– Vi har tillsatt de här medlen för att kunna hjälpa de 600 barn som står och väntar i kön, säger Helena Balthammar, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland 

Men enligt Ingela Björklund, verksamhetschef på BUP i Norrköping behöver man göra mer.  

– Satsningen på tolv nya psykologer är väldigt värdefull, framför allt för att beta av väntetiderna. Men tyvärr känns det inte helt tillräckligt. 

Vill satsa på tidigare insatser

Istället tycker Björklund bland annat att man ska lägga mer pengar på förebyggande verksamhet i skolor och på det som kallas “Första linjen”. Detta för att  barn och unga med tidiga tecken på på psykisk ohälsa tas emot.

– Egentligen tror jag att det skulle vara allra viktigast att satsa där. Just nu har vi många barn att ta hand om, men vi skulle hoppas att fler skulle få hjälp i ett första steg, säger Ingela Björklund.  

Och Helena Balthammar, vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland håller med om att det behöver ske en förändring.  

– Vi ser också att vi behöver göra tidiga insatser. Då är det viktigt att inte vänta på en utredning utan att kunna ge stöd redan när man ser att behoven finns. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.