Sjöräddningssällskapet har märkt en markant ökning av larm, både skarpa larm och medlemslarm. Foto: SVT

Antalet sjöräddningsuppdrag ökar

Uppdaterad
Publicerad

Incidenter och nödsituationer på sjön har ökat. Under första halvåret 2017 har sjöräddningen fått rycka ut dubbelt så många gånger som samma period förra året.

– Ja, vi har märkt en markant ökning av larm, både skarpa larm och medlemslarm, säger Johan Sunnerstam. Han är en de runt 15 frivlliga sjöräddarna vid Sjöräddningssällskapets station i Fårösund på norra Gotland.

Statistik från Sjöfarstverket visar att antalet larm runt Gotland har ökat från sex förra året till elva i år. Sjöfartsverkets siffror gäller det första halvåret 2017. Larmen har ökat varje år sen 2014.

Befälhavare föll över bord

Den senaste insatsen för sjöräddarna i Fårösund, lördagen 29 juli, finns alltså inte med där. Då föll befälhavaren på en segelbåt över bord. Problemet var att han var den enda ombord som hade kunskap nog att styra båten på ett säkert sätt.

Mannen hittades efter en räddningsinsats med såväl helikoptrar som båtar. Efter att ha trampat vatten i 40 minuter kunde mannen räddas.

I Östergötland har ökningen procentuellt varit ännu större. Under första halvåret i år har tio räddningsinsatser genomförts längs Östergötlands kust jämfört med fyra under samma period förra året. Även Östergötland visar ett ökande antal larm sedan 2014.

Olika anledningar till ökningen

Att olyckor och räddningsuppdrag ökar finns det många anledningar till.

Anders Johansson är precis som Johan Sunnerstam frivillig sjöräddare i Fårösund. Han tycker sig ha sett att fler människor ägnar sig åt båtliv på semestern, men inte alltid med tillräckliga kunskaper.

– Det finns ju ganska mycket som man blir förvånad över, säger Anders. Navigationskunskaperna är ganska bristfälliga hos många. När det gäller egen säkerhet så ser vi att många saknar flytväst. Man har fel kläder på sig, man har inga fluorescerande kläder vilket gör det svårt att se folk.

Sjön kräver utbildning

Anders Johansson vill att människor som ger sig ut på sjöar och hav skaffar sig bättre ubildning.

– Det krävs lite utbildning för att vara på sjön, säger Anders.

Statistiken för hela riket visar på en ökning från 2014 då det rapporterades 263 larm under första halvåret. I år har det larmats 477 gånger. Under vår, sommar och höst så är det framförallt fritidsbåtar som gör att en sjöräddningsoperation sätts igång. Maskin- eller propellerhaveri svarar för flest antal larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.