Allt har gått enligt planerna och vädergudarna verkar vara på utförsåkarnas sida.

Äntligen snö i skidbacken

Uppdaterad
Publicerad

Snö och kyla innebär efterlängtad skidåkning och nu skjuter man för fullt med snökanonerna i Yxbacken utanför Norrköping.

Den senaste tidens mycket milda väder har nu bytts till både snö och kyla och med det kan alla skidentusiaster glädjas åt att slalombackarna öppnar. I Yxbacken i Norrköping kan man än så länge bara åka pulka men snart hoppas man också kunna erbjuda slalomåkarna en åkbar backe.

– Nu håller vi på att ladda hela anläggningen för snösprutning och vi ska försöka köra ett par dygn om vädret håller i sig, säger Mats Sjöberg Bohlin som är driftsansvarig i Yxbacken i Norrköping.

Enligt plan

Hittills har allt gått enligt planerna och vädergudarna verkar vara på utförsåkarnas sida.

– Vi har nu på dagen cirka 3-4 minusgrader och framåt natten visar prognosen på 10-11 grader och då kan vi spruta en väldig massa snö, menar Mats Sjöberg Bohlin.

Lite halvknäpp

Snart går snökanonerna för fullt och Norrköpings skidklubb hoppas kunna öppna för åkning om kanske en och en halv vecka. Men frågan är om det är vettigt att hålla igång en skidbacke på de här breddgraderna när vintervädret är så osäkert?

– Man måste vara lite halvknäpp och brinna för skidåkning, sedan löser sig resten, säger Mats Sjöberg Bohlin, driftansvarig i Yxbacken i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.