Foto: TT/Stina Stjernkvist

Arbetsförmedlare anmäld för sextrakasserier

Publicerad

En arbetsförmedlare i Östergötland följde med en arbetssökande kvinna hem. Där försökte denne inleda en sexuell relation med kvinnan. Arbetsförmedlaren är avstängd efter händelsen.

I augusti i år körde arbetsförmedlaren kvinnan till olika arbetsgivare för att kolla om det fanns praktikplats åt den arbetssökande kvinnan. Förmedlaren följde efter detta med kvinnan hem för att fika. Där frågade han om de kunde inleda en sexuell relation.

Försökte ta på kvinnan

Enligt den anmälan Arbetsförmedlingen gjort till personalansvarsnämnden ska han dessutom försökt ta på kvinnans kropp. Arbetsförmedlaren ska ha lovat kvinnan förmåner som körkortsutbildning utifall hon gick med på att ha sex.

Mannen är avstängd från sitt arbete sedan händelserna och Arbetsförmedlingen vill att personalansvarsnämnden tar ställning till om ha ska avskedas. Något som myndigheten själv föreslår, eftersom de anser att han förbrukat allt förtroende. Arbetsförmedlingen menar också att nämnden bör ta ställning till om brott begåtts och om det i sådana fall ska anmälas.

Personalansvarsnämnd

Visa

Personalansvarsnämnden är ett arbetsgivarorgan, vars uppgift är att pröva frågan om disciplinansvar när en anställd har begått tjänstefel eller andra förseelser. Det kan till exempel gälla olika former av misskötsel, avsteg från rutiner, kränkning och diskriminerande särbehandling, förseelse som rör arbetstider eller otillåten användning av myndighetens utrustning. Nämnden kan besluta om påföljder i form av skiljande från anställningen, varning, löneavdrag, åtalsanmälan och avstängning. Drygt 70 procent av alla myndigheter under regeringen har en personalansvarsnämnd.

Källa: Statskontoret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer