Arbetsförmedlare avskedas efter misstänkt sexofredande

Publicerad

En anställd man vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas. Det efter att ha följt med en arbetssökande kvinna hem och försök inleda en sexuell relation med henne – i utbyte mot förmåner.

Myndighetens personalnämnd har nu även beslutat att mannen ska åtalsanmälas med skälig misstanke om sexuellt ofredande i tjänsten.

Internutredningen visar att mannen flera gånger kramade och pussade kvinnan – som fick slita sig loss från mannen.

En av ledamöterna i personalansvarsnämnden var skiljeaktig angående åtalsanmälan. 

Personalansvarsnämnd

Personalansvarsnämnden är ett arbetsgivarorgan, vars uppgift är att pröva frågan om disciplinansvar när en anställd har begått tjänstefel eller andra förseelser. Det kan till exempel gälla olika former av misskötsel, avsteg från rutiner, kränkning och diskriminerande särbehandling, förseelse som rör arbetstider eller otillåten användning av myndighetens utrustning. Nämnden kan besluta om påföljder i form av skiljande från anställningen, varning, löneavdrag, åtalsanmälan och avstängning. Drygt 70 procent av alla myndigheter under regeringen har en personalansvarsnämnd.

Källa: Statskontoret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.