Arbetslösheten i Östergötland lägre än innan pandemin

Publicerad

Arbetslösheten i Östergötland har sjunkit med 1,3 procentenheter från januari 2021 till januari i år, och är nu lägre än vad den var innan coronapandemin slog till 2020. Den största minskningen har skett i länets västra delar.

– Alla kommuner går väldigt bra. De som sticker ut negativt är Linköping och Åtvidaberg som inte är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Även långtidsarbetslösheten har ökat en del där. Men de kommunerna hade låg arbetslöshet redan innan pandemin, säger Stefan Widén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

I videon ovan berättar han mer om varför arbetslösheten sjunkit och vad som har förändrats under coronapandemin.

Motala
Arbetslösheten i Östergötlands kommuner i januari 2020, 2021 och 2022. Foto: Arbetsförmedlingen

Ett råd som Stefan Widén skickar med till arbetssökande är att välja en utbildning till något som man verkligen vill arbeta med i framtiden.

– Så att man ser till att slutföra sin utbildning.

Han vill även slå ett slag för de arbetsmarknadsutbildningar som finns via Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i länet har sjunkit i alla grupper – även bland unga och utrikesfödda.

Arbetslösheten i Sverige och Östergötland bland utrikesfödda och de 18-24 år gamla, 2020, 2021 och 2022. Foto: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet