Tiotusentals kan få it-jobb – med rätt kompetens

Publicerad

It-sektorn har länge haft svårt att hitta kompetent personal. Enligt en branschtidning kommer det att saknas 70 000 personer om två år.

– Det har alltid varit komplicerat. Det utbildas alldeles för få, säger Magnus Lexén, affärs- och systemutvecklare samt delägare i Motalaföretaget Wexer.

Företaget utvecklar skräddarsydda webbsystem och har idag elva anställda.

– Nu söker vi en seniorutvecklare och det är ganska svårt i småstäder. Vi konkurrerar med Linköping och universitetsstudenter kanske inte är så intresserade av att komma till Motala.

Motala

Enklare liv kan locka

Magnus Lexéns förhoppning är att företaget ska ses som en attraktiv arbetsgivare, att det kan vara enklare att leva i en mindre stad och att det underlättar när de ska rekrytera.

– Vi siktar på hemvändare, de som vill skaffa barn. Vi kan locka med sådant som badplatser och båtliv.

Farhågor

Under coronapandemin har allt fler jobbat hemifrån, och trycket på it-branschen har ökat. Om antalet personer med it-utbildning inte ökar ser Magnus Lexén vissa farhågor i framtiden.

– Vi har varit jätteduktiga i Sverige, men jag tror vi riskerar att bli omåkta om vi inte tar krafttag.

Han menar att företag till exempel kan söka kompetens i Indien, och när man väl tagit det steget finns en risk att verksamheten hamnar där på heltid.

Vi gör ett besök på företaget och får höra några tankar hur man kan locka folk till branschen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet