Årets första föl till russen på Lojsta hed

Uppdaterad
Publicerad

Fyra föl har nu fötts till den viltlevande russflocken på Lojsta hed. Under gårdagen föddes tre föl och ytterligare ett föddes nu under tisdagsmorgonen.

– De ser jättefina ut och de är efter hingsten whisky, som gått bland stona en säsong på Lojsta hed, säger tillsyningsman Ingvar Andersson.

Enligt lojstahedrussen.se är den tolvårige hingsten ”en riktig stänkare”. Whisky 594 är född 2003 och kommer ifrån Stånga och är 126 centimeter hög. Han har hittills haft drygt 20 avkommor, varav flera högt placerade vid utställning med bland annat två godkända hingstar. Årets fyra första föl har en del likheter med sin far, berättar Ingvar Andersson.

– Han ger bara bruna och svarta avkommor och de har en hel del tecken, säger han.

Juline med sitt hingstföl som föddes den förste maj. Foto: Anna Ericsson

Väntas bli far till 30 russ

Tre hingstar och ett sto har hittills fötts men runt 30 föl väntas komma i år på Lojsta hed, i flocken som består av 50 ston. Årets hingst är Qvitt 619, som släpps ut på Lojsta hed, den 28 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.