LRF:s ordförande i Östergötland Peter Borring. Foto: Johan Nilsson/TT och Andreas Hult/SVT

Årets skörd ser bättre ut än i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommarens extrema hetta och torka ställde till det för många bönder. Hårdast drabbade blev de bönder med egna djur eftersom det var svårt att få tag i foder. Årets sommar har däremot varit mycket bättre.

Det är mitt uppe i skördesäsongen och även om det är för tidigt att veta hur mycket den totala skörden blir, så ser det bra ut.

– Årets skörd tycks vara betydligt bättre än i fjol. Bedömningen från fältrapporter tycks vara en bit över medelskörd, skriver Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland.

Läget ser dock inte likadant ut överallt i länet. De västra delarna av Östergötland har fått mer regn än de östra, vilket kommer att påverka skördemängden.

Viktigt för djurbönderna

De som behöver en bra skörd mest är bönderna med egna djur. Torkan gjorde att det blev foderbrist vilket gjorde det svårt att hitta föda till djuren. Även om årets skörd inte kommer att räcka till en hel ekonomiskt återhämtning så är det ett steg åt rätt håll.

– Allt har generellt sett rullat på enklare i år. Djurbönder fick jobba häcken av sig i fjol både med att hitta foder och strömedel. De fick också stängsla in nya beten och jaga djur som smitit på grund av av foderbrist, skriver Peter Borring.

Bönder som enbart sysslar med spannmål klarade sig bättre och upplevde inte samma katastrofala år som djurbönderna. Även fast att skörden blev mindre så hjälpte de höjda spannmålspriserna till med ekonomin.

Dra lärdom

Peter Borring tycker att det behövs diskussioner på vad som kan göras bättre inför framtida torkor, både på gårdsnivå och samhällsnivå.

– Lärdomen vi drar från 2018 är att svensk lantbruk haft för dålig lönsamhet över tid för att kunnat bunkra upp den reserven och motståndskraften mot de svängningar som man kanske kan frukta kommer bli fler och större i en framtida klimatförändrad värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.