Arga bönder höjer rösten

Uppdaterad
Publicerad

På långfredagen är det dags för landsbygdsupproret runt om i landet. Upproret görs för att protestera mot urbanisering och försämrad service på landsbygden.

Klockan 11 på långfredagen så kommer landsbygdsupproret sammanlagt att samla flera tusen personer på olika platser i landet. Det är människor som vill visa sitt missnöje med de försämringar som skett, och sker, för de som bor utanför städerna.

En av dem som deltar är 19-åriga Ronja Björkqvist på Gotland.

– Man håller på att avrusta landsbygden, många flyttar in till städerna. Skolor, affärer och vården försvinner. Sedan så är det så att lantbtuket producerar varor med en hög kvalitet som vi inte får betalt för. Så vi gör upproret för att sätta ner foten och säga att det räcker nu, säger Ronja.

”Har sett gårdarna runtomkring försvinna”

Ronja är uppvuxen på en gård på södra Gotland, hon har själv sett hur hennes hembygd har förändrats bara de senaste åren.

– Jag har sett gårdarna runtomkring försvinna efterhand. När jag gick i sexan så brann min skola ned och då var det mycket prat om man skulle bygga upp skolan igen eller inte eftersom den låg på landsbygden och man tyckte att det var för lite elever. Vi hade turen att de byggde upp skolan igen, den är otroligt fin. Det är klart, det blir längre till vården, vi har inte affärer runt knuten och vi har inte haft några bensinstationer så nära. Så det blir väldigt mycket längre avstånd, säger Ronja Björkqvist.

20-tal orter deltar

Hittills deltar ett 20-tal orter runt om i landet upproret, bland annat Eskilstuna, Nyköping och Norrköping. På Gotland samlas man i Roma och tar sig sedan till Visby där man ska dela ut information på gatorna.

– Jag hoppas att många vet att det händer och att man lyfter frågan att vi håller på att förlora vår landsbygd. Jag hoppas att det blir mycket folk och även om det inte skulle bli det så tycker vi att vi har gjort någonting i rätt riktning, säger Ronja.

Mer information finns på www.landsbygdsupproret.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer