Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Arkivbild. Foto: Ewa Tures/TT

Arklövs frigivning överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren överklagar tingsrättens beslut om att omvandla polismördaren Jackie Arklövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff. Det finns en beaktansvärd risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, enligt åklagaren.

”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning när de kommit fram till att Jackie Arklövs livstidsstraff ska tidsbestämmas”, skriver åklagare Helena Falkerby i sin överklagan till Göta hovrätt, som Folkbladet tidigare har rapporterat om.

Hon skriver vidare att ”det alltjämt föreligger en beaktansvärd och konkret risk för att Jackie Arklöv ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Det finns därför ett absolut hinder mot omvandling av livstidsstraffet”, skriver hon vidare.

41 års fängelse

Det var tidigare i juni som Örebro tingsrätt meddelade att livstidsstraffet för Jackie Arklöv skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff på 41 år. Det skulle innebär att han kan släppas fri hösten 2026, med utgångspunkt i huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

I sin bedömning tittade Örebro tingsrätt bland annat på i vilken utsträckning Arklöv medverkat till sin återanpassning till samhället och huruvida han misskött sig under sin tid i fängelse.

Arklöv är dömd för dubbelmordet på två poliser i Malexander för snart 25 år sedan.

Polismorden i Malexander

I början av 2000 dömdes de tre för dubbelmordet i Malexander, försök till mord, tre fall av grovt rån och försök till grovt rån till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Domen fastställdes i juni samma år av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.