Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Arkivbild. Foto: Ewa Tures/TT

Malexandermördaren Jackie Arklöv kan släppas om tre år

Uppdaterad
Publicerad

Malexandermördaren Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år, meddelar Örebro tingsrätt. Planen är att han ska släppas om tre år.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Polismorden i Malexander

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt.

Suttit frihetsberövad i 24 år

Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse.

Arklöv har nu suttit frihetsberövad i 24 år. Kriminalvården har anfört att det behövs närmare tre år för planering och utförande av utslussningsåtgärder innan han släpps, skriver Örebro tingsrätt.

”Eftersom det finns en huvudregel om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden är det nödvändigt att omvandla livstidsstraffet till 41 år för att kriminalvården ska få den tid som behövs för att kunna ordna en övergång för mannen till ett liv i frihet” säger rådmannen Elin Carbell Brunner, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Kriminalvården uppger för TT att Arklövs frigivning planeras till hösten 2026.

Ansökt flera gånger

Arklöv har tidigare ansökt om tidsbestämt straff sju gånger men då fått sin begäran avslagen.

Tingsrätten noterar i sitt beslut att Arklöv gjort sig skyldig till misskötsamhet tio gånger sedan det senaste omprövningsärendet, men man gör ändå en sammantagen bedömning att risken för återfall i brottslighet är låg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En övervakningskamera fångade händelserna inne på banken. Efter rånet följde en intensiv polisjakt där två poliser sköts till döds vid en vägspärr i Malexander. Foto: TT Nyhetbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet