Arla flyttar tillverkningen av ost från Boxholm till Östersund. Foto: Wikimedia/Västgöten

Arla flyttar osttillverkning från Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Arla har beslutat sig för att flytta osttillverkningen i Boxholm i Östergötland till Östersund, vilket enligt Arla innebär en kostnadsbesparing på 14 miljoner kronor per år.

”Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna”, säger Arlas presschef Erik Bratthall i ett pressmeddelande.

– Jag har inga ord, jag känner mig så bedrövad. Jag har inte haft någon hint om det här, säger Britt-Mare Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Boxholms landmärke

I Boxholm arbetar 24 personer på mejeriet. Man ”väger in” 18 miljoner kilo mjölk om året, varav ungefär 20 procent är ekologisk mjölk.

– Boxholm är ju förknippat med Boxholms ost och det är vårt landmärke helt enkelt, säger Britt-Marie Johansson.

”Kom som en kalldusch”

Enligt en anställd på mejeriet visste inte personalen någonting om neddragningen i Boxholm.

– Det är otroligt sorgligt. Det kom som en kalldusch. Vi visste ingenting. Vi fick beskedet klockan 12 idag, säger en av de anställda till SVT Öst.

Ingen representant för Arla på mejeriet i Boxholm vill uttala sig om flytten till SVT Nyheter Öst, utan hänvisar till presschefen centralt.

Boxholms kommun har totalt 5437 invånare.

På 1890-talet anlades mejerier vid Boxholms bruk, Mellansjö och Somvik. Specialiteten blev ”helfet, storpipig skogsbetesost”.

1939 byggdes det nuvarande mejeriet.

1952 tillverkades Sveriges första gräddost, den som fortfarande säljs som Boxholms gräddost.

2009 Blev företaget Årets uppstickare inom livsmedelsindustrin.

2011 Köptes mejeriet upp av Arla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.