Britt-Marie Johansson, kommunalråd i Boxholm Foto: SVT/Jenny Widell

Identitetskris i Boxholm efter nedläggningen

Publicerad

Att osttillverkningen lägger ner betyder inte att det är kris för arbetsmarknaden i Boxholm. Däremot innebär det en identitetskris för kommunen.

När kommunalrådet, Britt-Marie Johansson (S), cyklade till jobbet i morse mötte hon många ledsna människor.

– Förr hade fotbollslaget tröjor med texten ”Boxholm – stål, trä och ost”. Det sitter i huvudet på Boxholmsborna, säger Britt-Marie Johansson.

Men av det traditionella Boxholm återstår nu inte så mycket. För två år sedan lade ståltillverkaren Steeltec ner produktionen. Förra året var det dags för sågverket och igår kom alltså beskedet att även produktionen av ost försvinner.

Utmaningen ligger nu i att hitta en ny identitet. Den gula byggnaden med texten Boxholms Gräddost är ju nästan det första som möter en besökare på orten.

– Det är ju ett landmärke, säger Britt-Marie Johansson.

Ingen brist på jobb

Men trots att 24 personer nu förlorar sina jobb är det ingen brist på arbetstillfällen i Boxholm. Arbetslösheten ligger på 5,6 procent, vilket är en bit under rikssnittet.

– Det är brist på arbetskraft inom alla områden, så sysselsättningen kommer vi att kunna lösa, säger kommundirektören Göran Lundström.

Bristen märks även i kommunens verksamhet.

– Vi har redan börjat fundera på bemanningen i äldreomsorgen i sommar. Man måste börja planera allt tidigare.

Länsstyrelsen står till förfogande

Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf tycker att Arlas nedläggning är djupt beklaglig.

– Det är ju två delar i det här, dels så är det arbetstillfällen som försvinner. Men så är det också besöksmålet, själva varumärket.

Landshövdingen har varit i kontakt med Boxholms politiska ledning och sagt att man står till förfogande om kommunen behöver hjälp i kontakten med myndigheter.

Kan det bli fråga om några statliga krispaket?

– Det är för tidigt att säga.

Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet