Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på videon ovan för att höra vad Glada bondens vd Anders Birgersson tycker om beslutet som fattades i Linköpings tingsrätt idag. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Glada Bonden måste lämna tillbaka inventarierna – Arla vann tvisten

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen om vem som har rätt till de olika inventarierna som fanns i fastigheten där Boxholmsosten tillverkades. Arla sålde mejeriet 2020 till Boxholms kommun och senare tog Glada Bonden över det.

Tvisten handlar om inventarier, som till exempel filter och cisterner, som kommunen trodde ingick när de köpte fastigheten.

Arla hade däremot satt upp post it-lappar på saker som de inte tyckte var en del i affären. Något som kommunen menar inte hade klargjorts när köpet gjordes.

– Förvånad och besviken är de sammanfattande orden. Jag förstår egentligen inte domslutet eller domskälen där man har redovisat till en fotobilaga på vad som ingår i köpet, säger Anders Birgersson, vd på Glada bonden.

Tingsrätten håller med Arla

Idag beslutade Linköpings tingsrätt att Arla får rätt och att Glada Bonden måste lämna tillbaka de olika inventarierna. Dessa inkluderar bland annat olika typer av tankar, cisterner, filter och en separator.

Till skillnad mot Arla som nu hoppas att de kan lägga tvisten bakom sig funderar nu Glada bonden på att överklaga beslutet.

– Om vi inte överklagar så blir vi stående utan vitala delar. Det är saker som är helt omöjliga att bedriva mejeriverksamhet utan. Då blir det ett driftstop, och med de kostnaderna plus att vi måste ersätta inventarierna. Så vi måste fundera på hur vi ska hantera frågan, säger Anders Birgersson.

Boxholm kommun och Glada Bonden måste också betala cirka 1,3 miljoner kronor till Arla för rättegångskostnader.

Däremot får Glada Bonden behålla vissa reservdelar som hade förvarats i fastigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör om rävspelet i den här historien i videon. Foto: Christian Wallertz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer