Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-säkerherhetsexperten Leif Nixon pratar om risker med appar i tjänstetelefoner. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Terje Pedersen / NTB

Säkerhetsexpert varnar mer för ryska Telegram

Uppdaterad
Publicerad

It-säkerhetsexperten Leif Nixon anser att Tiktok på vissa sätt mest utgör ett eventuellt hot. Han varnar mer för den ryska tjänsten Telegram.

Nixon menar att företag och myndigheter över lag bör se över vad de anställda har för appar på sina tjänstetelefoner.

Han gästade SVT Nyheter Östs studio under fredagen och pratade om säkerhetsrisker. Se intervjun ovan.

Kostnadsfri, molnbaserad meddelandeapp, utvecklad i Ryssland och lanserad 2013.Telegram används liksom exempelvis WhatsApp för bland annat kommunikation och multimedia. Appen är utvecklad av bröderna Nikolaj Durov (född 1980) och Pavel Durov (född 1984). Den används i stor utsträckning i Ryssland och Ukraina men är populär även i andra länder. Telegram är tillgänglig för en rad mobila enheter och desktopsystem och har drygt 500 miljoner användare.

Meddelanden som skickats via appen kan sparas men raderas annars automatiskt inom ett år. Kontoinnehavare har också möjlighet att skicka krypterade meddelanden. Ett eget system för röstsamtal kopplat till användarens mobilnummer introducerades 2017, men huvudfokus ligger fortsatt på skrivna snabbmeddelanden.

Telegram har förbjudits i Kina och Iran. Även i Tyskland har röster höjts för att Telegram ska förbjudas eftersom appen ofta används av högerextrema organisationer. Ryssland har också försökt stoppa tjänsten, och i samband med strängare lagstiftning valde företaget, som grundades i Sankt Petersburg, att lämna landet.

Telegram omgärdas av en del hemlighetsmakeri eftersom företaget utsatts för hot från auktoritära regimer. Exempelvis avslöjar man inte sin kontorsadress med motiveringen att ”skydda sitt team från oönskad påverkan” och för att skydda användarna från eventuell påtryckning från statliga myndigheter. Telegram uppger dock att man har sitt juridiska huvudkontor i London och verksamhet i Dubai.

Källa: Nationalencyklopedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.