Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gustavsson, säkerhetschef på Transportstyrelsen. Foto: Carl Larsson/SVT

Fler och fler myndigheter förbjuder Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet att Försvarsmakten förbjuder anställda att ha appen Tiktok i tjänstemobiler. Nu följer fler och fler myndigheter det exemplet. En av dem är Transportstyrelsen som har huvudkontor i Norrköping.

– Vi har beslutat att Tiktok inte är en tillåten applikation i tjänstemobilerna, säger Peter Gustavsson, säkerhetschef på Transportstyrelsen.

Han berättar vidare att myndigheten nu tittar över hur telefonerna får användas och vilka appar som får installeras.

Norrköping

Mer om hur myndigheten resonerar kring apparna hör du i videon.

Även Migrationsverket, Luftfartsverket, och Sjöfartsverket har stoppat Tiktok i tjänstemobiler. Kriminalvården står i begrepp att förbjuda appen i närtid. Flera av myndigheterna anser också att appen inte har något med tjänsteutövningen att göra och därför inte ska finnas på telefonerna.

Andra appar inte heller ofarliga

David Lindahl, forskningsingenjör hos Totalsförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger att oron för just Tiktok grundar sig på andra staters underrättelsetjänster som misstänker att information kan föras vidare till kinesiska underrättelseorganisationer.

– Det är rimligt att vi tittar på Tiktok, men vi borde också titta på andra appar för sociala medier som även de samlar in mängder med information från användarna. Kan vi till exempel lita på alla som jobbar åt Facebook?

Han nämner även exemplet Whatsapp som ber om tillgång till alla dina kontakter vid installation. Är det en bra sak att ha på sin jobbtelefon?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet