Foto: TT

Kartläggning: Flera kommuner diskuterar Tiktok-förbud

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner och myndigheter förbjuder anställda att använda appen Tiktok på sina tjänstetelefoner. På länsstyrelserna har appen varit otillåten sedan 2021. I flera av kommunerna i Östergötland pågår diskussioner om att förbjuda Tiktok.

• Åtvidabergs kommun:

”Vi har en policy där inga sociala medieappar får installeras på kommunens tjänstetelefoner om de inte används i tjänsten. Kommunen är personuppgiftsansvarig för innehållet på telefonerna. Vi vill inte riskera att bilder eller liknande hamnar på ställen där de inte ska. Policyn har gällt i flera år.”

• Norrköpings kommun:

”Vi gör översyn för vilka appar (inklusive Tiktok) som ska begränsas. Därtill är vi på gång med att införa en teknisk lösning som kan säkerställa att ett förbud/begränsning efterlevs. Ja, vi diskuterar förbud och också teknisk lösning som säkrar att vissa appar inte blir möjliga att ha på kommunägda telefoner.”

• Söderköpings kommun:

”Söderköpings kommun har inte specifikt förbjudit appen Tiktok men vi har generella riktlinjer som avråder kring användandet av sociala medier och molntjänster på tjänstetelefoner. Söderköpings kommun har inte förbud mot några enskilda appar på tjänstetelefoner. De riktlinjer som finns är generellt skrivna och avråder från användning av sociala medier och molntjänster på tjänstetelefoner.”

• Region Gotland:

”Nej, vi ser i dagsläget inget behov av ett regelrätt förbud. Vi bevakar frågan och är medvetna om problematiken kring appen i fråga.”

• Linköpings kommun:

”Frågan är aktuell även i Linköpings kommun, där vi innan ett ställningstagande arbetar med analys och samverkan. Vi beaktar också eventuella nationella rekommendationer i frågan.”

Förekommer det diskussioner om ett eventuellt förbud i framtiden?

”Ja, det kan inte uteslutas.”

• Valdemarsviks kommun:

”Valdemarsvik kommun har inte specifikt förbjudit appen Tiktok men vi har generella riktlinjer som avråder kring användandet av privata appar och riktlinjer kring hur man hanterar eller inte hanterar olika typer av information i mobilen. Valdemarsvik har inte förbud mot några enskilda appar på tjänstetelefoner. De riktlinjer som finns är generellt skrivna och avråder från användning av tjänstetelefonerna för privat bruk.”

Förekommer det diskussioner om ett eventuellt förbud i framtiden? 

”Ja”

• Finspångs kommun:

”Det är inte möjligt att ladda ner Tiktok på kommunens enheter. Utifrån att vår verksamhet inte har behov av tjänsten och i samverkan med riskerna och rekommendationer så har vi valt att inte ha Tiktok på kommunens enheter. Mars 2023 togs beslut att inte använda Tiktok via kommunens enheter.”

• Motala kommun:

”Vi tittar på att låsa telefonerna helt, det vill säga man ska bara kunna ha appar på mobilen som behövs i arbetsrollen.”

Förekommer det diskussioner om ett eventuellt förbud i framtiden?

”Ja.”

• Vadstena kommun:

”Vadstena kommun har inte förbjudit Tiktok på kommunanställdas mobiltelefoner. Vi bedömer att ett beslut, åt den ena eller det andra hållet, bör grunda sig i en säkerhetsskyddsanalys och en sådan är inte gjord avseende Tiktok i förhållande till Vadstena kommun. Vi kan inte utesluta att ett förbud kan komma i framtiden, men har som sagt inte tagit ställning till detta ännu.”

• Ydre kommun:

”Vi har inte förbjudit Tiktok. Det har inte varit uppe för diskussion.”

• Ödeshögs kommun:

”I Ödeshögs kommun har vi inte fattat något beslut om att förbjuda Tiktok i tjänstemobiler. Vi samarbetar med Boxholm, Ydre, Åtvidaberg, Kinda och Vimmerby kommuner i kommunalförbundet Itsam där även mobiltelefoner hanteras för medarbetarna. Säkerhetsfrågor hanteras både gemensamt inom Itsam med den expertis som finns där men även lokalt i Ödeshögs kommun. 

Generellt gäller att tjänstemobiler ska användas i tjänsten och för förekommande arbetsuppgifter. Vi genomför kontinuerligt utbildningar i informationssäkerhet för att ge medarbetarna kunskap.”

• Mjölby kommun:

”Våra diskussioner om hantering av applikationer är på en högre nivå, inte enskilda applikationer. Dialog förs om hur vi kan styra och följa upp användandet av ”godkända” applikationer. Vi har idag inget förbud mot applikationer som inte är arbetsrelaterade. Diskussioner förs om hantering av applikationer på telefoner generellt och hur vi ska hantera det från säkerhetssynpunkt.

• Region Östergötland:

”Region Östergötland har nu utrett Tiktok ur ett IT-säkerhetsperspektiv och gör bedömningen att den för närvarande inte utgör ett större IT-säkerhetshot för vår verksamhet än andra liknande appar. Vi följer fortsatt utvecklingen och eventuella rekommendationer från nationella myndigheter eller Sveriges kommuner och regioner (SKR).”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för tre saker Tiktok har kritiserats för. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.