Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Försvarsmakten berätta om varför de anställda inte längre får ha Tiktok installerat. Foto: SVT/TT

Försvarsmakten förbjuder Tiktok för sina anställda

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom Försvarsmakten får inte längre ha videoappen Tiktok på sina arbetstelefoner. Det skriver myndigheten till sina medarbetare via mejl, rapporterar Officerstidningen.

Sveriges Radio skriver att försvarsanställda inte längre får ladda ner appen, samt att de som redan har appen installerad på sina telefoner nu måste radera den.

Så sent som i söndags förbjöd Region Västernorrland sina anställda att använda appen då regionens informationssäkerhetsansvarige Mårten Frosth menar på att det finns stora oklarheter kring vilka möjligheter de kinesiska myndigheterna faktiskt har att påverka Tiktok. Flera myndigheter och regioner har fattat liknande beslut, bland annat Region Blekinge i förra veckan.

Förbud på agendan i USA

Förbud kring Tiktok har legat på högt agendan då USA ser över att eventuellt förbjuda appen i landet. I torsdags mötte Tiktoks vd Show Chew den amerikanska kongressen som i över fem timmar fick svara på frågor om allt från dödsfall kopplade till farliga ”utmaningar” till tidningen Forbes avslöjande om att Bytedance använt Tiktok för att övervaka journalister.

Påståendet tillbakavisades av Chew, som menar att det pågående projektet ”Texas” kommer att skydda amerikansk användardata från insyn genom att flytta den till servrar i USA, likt projektet i Europa för att skydda europeisk användardata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.