Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten: ”Behöver nyanserad debatt – Volvobilar ägs också av Kina” Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Professor i it-säkerhet: Tiktokförbud överdrivet trubbigt

Uppdaterad
Publicerad

Tiktokförbud för statsanställda är överdrivet. Men som riksdagsledamot är det rimligt att inte ha det sociala mediet. Det säger KTH-professorn Pontus Johnson som vill se en mer nyanserad diskussion om den kinesiska appen i Agenda.

– Tiktok kan inte lyssna på mikrofonen när du har den i fickan – det kan Apple göra.

I Danmark avråds statligt anställda från att ha Tiktok på jobbtelefonerna och både Centerpartiet och Sverigedemokraterna är öppna för förbud.

– Det kan bli för trubbigt och det är onödigt, säger Pontus Johnson som även är föreståndare för Centrum förcyberförsvar och informationssäkerhet där Försvarsmakten ingår.

Han betonar att det inte bara är Tiktok vi behöver diskutera. Tiktok samlar in samma information som andra sociala medier-appar och vi har redan massor av andra produkter från Kina. Exempelvis är Volvo numera kinesiskt.

– Volvobilar är utmärkta instrument för avlyssning, de har jättebra mikrofoner. Vi vill inte förbjuda statsanställda från att köra Volvo.

”Måste väga nyttan mot risken”

Pontus Johnson poängterar också att man måste väga nyttorna med produkterna mot riskerna.

– Kina utvecklar väldigt bra teknik som vi vill ha i väst. De bygger massa saker som är billiga och bra.

Visserligen har Tiktok åtkomst till kontaktboken, bilder och ens position, men enligt Pontus Johnson lägger telefontillverkare mycket resurser på att appar inte ska ha tillträde till mer information än nödvändigt.

– De kan inte komma åt andra appar, de kan inte läsa din mejl.

Pontus Johnson säger också att ett förbud inte löser säkerhetsproblematiken.

– Det är möjligt för kinesiska staten att hacka mobiltelefoner utan Tiktok. Vi kommer inte ifrån problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.