När man skulle gräva ner ledningar utanför Vreta kloster började det dyka upp skelett. Se bilder från utgrävningarna och hör SVT:s reporter berätta mer om fyndet – som var betydligt äldre än någon hade trott. Foto: Arkeologerna

Årtiondets fynd: Tusentals skelett i Vreta Kloster

Uppdaterad
Publicerad

När man skulle gräva ner ledningar utanför Vreta kloster började det dyka upp skelett. De troligen flera tusen skeletten utanför klosterområdet i Vreta är årtiondets fynd, menar arkeologerna på Statens historiska museer.

Fortfarande görs det sensationella upptäckter i Vreta Kloster norr om Linköping, trots att det forskats och grävts väldigt mycket på klosterområdet.

Benknotor som grävmaskinisterna träffar på visar sig vara människoskelett från 1000-talet. Troligen ligger det ett par tusen skelett på denna begravningsplats utanför klosterområdet i Vreta enligt Arkeologerna, konsultföretaget som gjort utgrävningen och som är en del av Statens historiska museer.

Se och hör i klippet ovan berättelsen om den högst oväntade upptäckten senhösten 2019 – människoskelett betydligt äldre än någon hade trott.

Av de omkring 70 gravarna arkeologerna blottlade undersöktes 19. De övriga 50 gravarna täcktes över och ledningen drogs med en annan sträckning.

Gravläggningarna på den här platsen har skett under en kort tidsrymd, trots att det enligt arkeologerna sammanlagt rör sig om ett par tusen gravar. Det finns inget annat känt skelettmaterial i Östergötland, kanske inte i hela Sverige, som är så avgränsat i tid till 1000-talet och de hoppas kunna fortsätta undersökningen.

För 100 år sedan, hittades flera olika gravmonument från 1000-talet när kyrkan i Vreta renoverades. Sen dess har det gjorts hur mycket utgrävningar och forskning som helst på Vreta Kloster inne på kyrkoområdet. Men denna upptäckt var lika slumpmässig som oväntad och vänder upp och ner på mycket om forskningen kring Vreta kloster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.