Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Gensvaret har varit över förväntan, säger Karin Lindeblad om ”Arkeologi i Östergötland” som fyller 10 år. Foto: Lena LiljeborgVisa alla (4)
Visa alla (4)

Arkeologen: Detta kan man få reda på av gammal tandsten

Publicerad

Arkeologer kanske inte alltid är som Indiana Jones, men deras tillvaro kan vara nog så spännande ändå. I jubileumsnumret av Arkeologi i Östergötland får man läsa om de senaste tio årens förbluffande och överraskande fynd.

Intresset bland allmänheten för arkeologi är stort, och i Östergötland finns det till och med en egen tidning på området. Det är arkelogerna själva som skriver och ger ut tidskriften med namnet ”Arkeologi i Östergötland”.

– Gensvaret har varit över förväntan, säger arkeologen Karin Lindeblad om tidningen som fyller 10 år och firar med ett extra tjockt jubileumsnummer.

I klippet ovan berättar hon om en av de första östgötar man känner till och vad vi får veta genom prover från hans tandsten.

– Vi forskare har blivit mycket bättre på att uttrycka oss, att berätta och popularisera och inte bara skriva torra dammiga rapporter, säger arkeologen Ann-Charlott Feldt på Östergötlands museum.

– Det är bra att det ingår i våra arbetsuppgifter när vi gör utgrävningar, viktigt att vi förmedlar och väcker intresse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad arkeologerna har för önskefynd - en ringmur kring Linköpings slott är bara början... Foto: Lena Liljeborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer