Starta klippet för att höra arkeologerna Karin Lindeblad och Ann-Charlott Feldt har för önskefynd. Foto: Lena Liljeborg

Arkeologen: Detta kan man få reda på av gammal tandsten

Publicerad

Arkeologer kanske inte alltid är som Indiana Jones, men deras tillvaro kan vara nog så spännande ändå. I jubileumsnumret av Arkeologi i Östergötland får man läsa om de senaste tio årens förbluffande och överraskande fynd.

Intresset bland allmänheten för arkeologi är stort, och i Östergötland finns det till och med en egen tidning på området. Det är arkelogerna själva som skriver och ger ut tidskriften med namnet ”Arkeologi i Östergötland”.

– Gensvaret har varit över förväntan, säger arkeologen Karin Lindeblad om tidningen som fyller 10 år och firar med ett extra tjockt jubileumsnummer.

I klippet ovan berättar hon om en av de första östgötar man känner till och vad vi får veta genom prover från hans tandsten.

– Vi forskare har blivit mycket bättre på att uttrycka oss, att berätta och popularisera och inte bara skriva torra dammiga rapporter, säger arkeologen Ann-Charlott Feldt på Östergötlands museum.

– Det är bra att det ingår i våra arbetsuppgifter när vi gör utgrävningar, viktigt att vi förmedlar och väcker intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.