Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Åtalas för flera stölder ur BMW-bilar

Publicerad

En 37-årig man åtalades på måndagen vid Linköpings tingsrätt misstänkt för grov stöld ur fem bilar. Vid inbrotten stals rattar och navigationsutrustning samt annan teknik. Enligt åtalet beräknas värdet av det stulna till drygt 300 000 kronor.

Bilinbrotten skedde 25-26 februari 2019 i Hjulsbro i Linköping. Mannen greps i april i år i Litauen med anledning av en europeisk arresteringsorder. 37-åringen har varit frihetsberövad sedan dess.

– Han var häktad i sin utevaro och det utfärdades en europeisk arresteringsorder eftersom man misstänkte att han lämnat Sverige. I april dök han upp i Litauen och då greps han, säger kammaråklagare Mats Gyllensten.

Förnekar brott

Åklagaren menar att brotten ska anses som grova eftersom de varit en del av systematisk brottslighet.

– Mannen förnekar all inblandning i brotten. Vi misstänker att de här stölderna är organiserade eftersom de riktats mot ett visst bilmärke och skedde i samma område under samma tid.

Rättegången mot 37-åringen ska hållas tisdag 31 maj.

BMW mest utsatt

Enligt rapporter från Larmtjänst är just BMW det bilmärke som drabbas mest av vad de kallar reservdelsstölder. Statistiken visar att det märket 2021 stod för 67 procent av de stölderna. Samma år anmäldes 1 073 airbags stulna ur BMW-bilar. Som jämförelse stals 46 airbags ur Volvo-bilar.

Mellan januari och april i år har det varit 35 tillfällen av reservdelsstölder i Östergötland. Under hela fjolåret var det 25 stycken.

Larmtjänst är ett dotterbolag till Svensk Försäkrings Service AB och en del av Svensk Försäkring i Samverkan. I Svensk Försäkring i Samverkan ingår Svensk Försäkring, Trafikförsäkringsföreningen och Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation, med dotterbolag och nämnder.

Larmtjänst är en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet samt att stödja försäkringsbolagens utredningsverksamhet avseende oklara försäkringsfall.

Källa: Larmtjänst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet