Bild från Pjältån uppströms kraftstationen. Foto: Mathias Ibbe/Länsstyrelsen Östergötland

Återställning av våtmarker fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det är mest torvmark som har restaurerats de två senaste åren i Östergötland. Arbetet är en del av att minska koldioxidutsläppen och öka den biologiska mångfalden. På Gotland har betydligt större ytor återställts jämfört med Östergötland.

Under 2021 och 2022 återställdes ungefär 39 hektar torvmark per år i Östergötland. Detta gäller dock bara de senaste två åren. Andra typer av våtmarker har dominerat under den senaste tio årsperioden av återställningsarbetet, totalt rör det sig om nästan 260 hektar.

Gotlands återställningsarbete berör betydligt större arealer. Under de senaste tio åren har över 600 hektar restaurerats. Den siffran gäller alla typer av våtmarker.

Arbetet med att återställa våtmarker sker för att minska koldioxidutsläppen och öka den biologiska mångfalden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Jonsson är dikespluggspecialist på Skogsstyrelsen och arbetar med att återställa torrlagda våtmarker och minska utsläppen av koldioxid. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.