Pigge Werkelin: ”Att bli lämnad själv i livet är krångligt som fan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan den där dagen då tsunamin tog Pigge Werkelins fru Ulrika och hans två små pojkar Charlie 5 år och Max 4 år ifrån honom. Tio år, där minnena har blivit stillsamma följeslagare.

– Jag kan ibland åka ner till graven, speciellt när jag varit ute och kört motorcykel, och så sätter jag mig där, skitig och djävlig. Pustar ut liksom och tänker på den tid som varit och hur det hade varit med killarna. Det kommer några tårar och speciellt när man kör hem på vintern så känner man sig lite blöt i ansiktet. Men det är en skön känsla, det är skönt att få vara lite ledsen ibland, säger Pigge.

300 kvadratmeter tomhet

Dagarna efter tsunamin var fulla av sorg, men också av en obeskrivlig kamp för att först hitta, och sedan få hem de döda till Sverige igen. Väl hemma mötte ett tomt hus.

– När jag kom hem så var det helt tomt, det är stort och tyst. Möts man av en fru och barn i normala fall så är det ju 300 kvadratmeter tomhet man möts av istället. Men det hade inte att göra med att huset var fyllt av dåliga minnen. Tvärtom, det var fyllt av positiva minnen, säger Pigge.

Saknaden efter en familj var stor och han gick tidigt och tydligt ut med att han skulle skaffa en ny familj.

– Det är många som haft åsikter om det där att man ska sörja si och så länge. Men det finns inget regelverk utan de som blir kvar måste få göra på sitt sätt och man måste få göra saker som man mår bra av, säger Pigge och fortsätter.
– Det finns många som dör invärtes på grund av att man förväntas att leva ensam. Men vi behöver liv. Det är därför vi finns.

Familjen blev komplett

Sommaren 2006, två och ett halvt år efter katastrofen träffade han sin nya fru Monika. De har fått två flickor, Wilda och Towe, som idag är sju och fem år gamla. Han är tvåbarnsfar igen.

– På något vis så känns familjen komplett igen. men det var en väldigt tung dag just den dagen då vi fick Towe. Jag förstod inte riktigt vad det var, men det var det att jag hade fått en ny familj helt enkelt.

Blivit en bättre människa

I hemmet vid Brisund norr om Visby lever Pigge Werkelin och hans nya familj och den gamla är också en del av det livet.

– I diskussioner dagligen så kommer Max och Charlie upp. Det är frågor om dem. Det är ju deras cyklar som finns här ute och en del är deras leksaker. De finns med i huset här på bilder. När deras födelsedagar kommer så är vi vid graven, säger Pigge.

På frågan om hur han förändrats av händelsen så säger han att han blivit en bättre människa överlag.

– Jag förstår att det inte är säkert att jag lever imorgon och jag ska se till att ha kul idag. Varje dag ska det hända något och finns det något att fira så ska jag göra det. För det är ingen självklarhet. Tidigare trodde jag nog att jag skulle bli hur gammal som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet