Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande och Jonas Andersson (M), gruppledare, argumenterar för och emot bostäder vid Sväm. Foto: Carl Larsson/SVT

Att bygga eller inte bygga – vattendelare i Ödeshög

Publicerad

I mindre kommuner är politikerna ofta överens i de flesta frågor. Men i Ödeshög finns det en sak som orsakar splittring i det borgerliga blocket – byggande av bostäder i Sväm.

2015 hoppade Moderaterna av kommunstyrelsen av andra anledningar. Ödeshög styrs sedan dess av Kristdemokraterna, Centern och Socialdemokraterna.

Sväm ligger nära Vättern, strax söder om själva Ödeshög. Här vill de styrande partierna bygga bostäder.

– Vi vill ha bostäder i sjönära läge. Sväm har potentialen att generera bra marknadsvärde för dem som bygger här, säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD).

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Oppositionspartiet Moderaterna håller inte alls med utan anser att det kommer bli alldeles för dyrt.

– Min känsla är att många Ödeshögsbor tycker att marken ligger otillgängligt, säger Jonas Andersson, gruppledare för Moderaterna i kommunen.

Se bilder från området och hör de båda argumentera för och emot satsningen i videon ovan.

Viktigaste frågan i kommunvalet?

– Sväm är inte den viktigaste frågan i valet. Vi vill bygga bostäder över hela kommunen och satsa på en ny skola, säger Annicki Oscarsson (KD).

– Viktigast i valet? Det är svårt...skolan, tryggheten, ekonomin, företagande och att skapa en framtidstro, säger Jonas Andersson (M).

De andra partierna

Övriga partier tycker så här i fråga om Sväm enligt SVT:s valkompass:

Miljöpartiet: Strandlinjen är värd att bevara orörd.

Sverigedemokraterna: Sväm är ett projekt som kraftigt äventyrar kommunens ekonomi. Om området hade varit så lysande som några få tycker hade tidigare markägaren drivit projekt själv.

Centerpartiet: Bra förslag, då kommunen behöver fler fastigheter så vi får en utökad inflyttning.

Socialdemokraterna: Har inte svarat på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet