Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) tar i hand – överens om att styra Linköping Foto: Mimmi Moberg / SVT

Socialdemokraterna och Moderaterna överens – ska styra Linköping ihop

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Socialdemokraterna och Moderaterna i Linköping att de nu är överens om att gemensamt styra kommunen under kommande mandatperiod.

Det är första gången som Linköping får ett styre som består av Socialdemokraterna och Moderaterna. Att partierna nu går ihop motiveras bland annat med ett tufft ekonomiskt läge i omvärlden. Partierna har delat upp politiken mellan sig och ansvarar för olika områden.

-För oss är det viktigt att ha inflytande i trygghetsfrågorna, att kunna driva en positiv näringslivspolitik och ha ett tydligt fortsatt fokus på arbetsmarknadsfrågorna för att få fler linköpingsbor att gå från bidrag till arbete, säger Niklas Borg (M), gruppledare.

Även om de två partierna är överens om mycket så har det varit tuffa förhandlingar gällande äldrevården.

-Vi vill fortsätta att stärka den kommunala regin  och vi vill säkerställa att våra medarbetare får bra arbetsvillkor. Vi kommer ta bort delade turer, införa rätten till heltid och se till att man får arbetskläder och arbetsskor, säger Kristina Edlund (S).

Socialdemokraterna kommer enligt uppgörelsen ha posten som kommunstyrelsens ordförande samt kommunfullmäktiges ordförande.

• Ökad trygghet och minskad segregation

• Ordning och reda i äldreomsorgen

• Ett växande Linköping med starkt näringsliv och fler jobb

• Skolor med studiero där fler klarar kunskapskraven

• Ordnad ekonomi

• En fortsatt ledande kommun i miljö och klimatarbetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet