ARKIVBILD. Foto: TT

”Aurora 17” – största militärövningen på över 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Gotland och Göteborgs hamn kommer att spela centrala roller när Försvarsmaktens största övning sedan 1993 drar igång i september 2017.

Under tio dagar kommer Försvarsmaktens alla vapenslag att öva tillsammans, på olika platser över hela landet – från norr till söder.

Över 16.000 soldater, varav en fjärdedel från Hemvärnet, ska att övas i ett scenario där Sverige utsätts för ett överraskande anfall.

Aurora 17

– Det speciella är att alla delar av Försvarsmakten ska tränas. Något som inte har hänt sedan 1993, säger Rickard Wissman, informatör på Försvarsmakten.

”Anses som så strategiskt viktiga”

Övningen har arbetsnamnet Aurora 17 och visst fokus kommer ligga öster och väster ut.

– Just Gotland och Göteborgs hamn anses som så strategiskt viktiga, säger Rickard Wissman.

Det kommer också innebära ett internationellt deltagande, eftersom så kallat värdlandsstöd ska övas, där Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd.

Bred försvarsupppgörelse

Regeringen kom i april 2015 överens med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om försvarspolitiken till och med år 2020. Den uppgörelsen innebär att Sverige går från att ha ett insatsförsvar till ett försvar som ytterst ska kunna möta ett väpnat angrepp.

Läs mer: Försvarsuppgörelsen i korthet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet