Ryskt bombplan av typen Tupolev 22M-3. Foto: Anthony Noble / Wikimedia Commons

Ryssland övade kärnvapenanfall mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland övade på kärnvapenanfall vid den så kallade Ryska påsken, när ryska plan simulerade anfall mot Sverige i närheten av Gotska sandön i mars 2013. Det skriver försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i sin årsrapport.

Att övningen var en simulering av en kärnvapenattack har tidigare rapporterats av Expressen, men detta är den första gången uppgifterna rapporteras officiellt.

Uppgifter som tidigare kommit fram är att de troliga målen var FRA:s anläggning på Lovön utanför Stockholm och flygbasen Hagshult i Småland, enligt Dagens Nyheter. Det var två ryska bombplan av typen Tupolev 22M-3 som deltog i övningen eskorterade av fyra jaktplan av modellen Sukhoi-27 Flanker.

”Provokation”

– Vid långfredagsövningen simulerades bombanfall mot flera svenska mål. Det var uppenbarligen en ren provokation utan annat syfte än att skrämma Sverige, säger en tjänsteman på Natos högkvarter i Bryssel till SVT Nyheter.

–  Sverige ser allvarligt på den ökade ryska militära aktiviteten i Sveriges närområde. Sedan några år tillbaka och sedan den ryska annekteringen av Krim och aggressionen mot Ukraina ser vi ett försämrat omvärldsläge, med mer utmanande ryskt uppträdande och ökad övnings- underrättelseverksamhet,säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Övningen fick stor uppmärksamhet eftersom de svenska Gripenplanen stod kvar på marken. Alla piloter hade fått ledigt.

Uppladdning

Övningen var, enligt Nato, en tydligt tecken på Rysslands militära upprustning. ”Som del av en övergripande militär uppladdning har takten i Rysslands militära manövrar och övningar nått nivåer som inte skådats sen kalla krigets glansdagar. Under de senaste tre åren har Ryssland genomfört minst 18 större oplanerade beredskapsövningar, av vilka några omfattat fler än 100.000 soldater. Dessa övningar inkluderar simulerade kärnvapenanfall mot Nato-länder (t.ex. Manöver Zapad) och dess allierade (t.ex. simulerade attacker mot Sverige i mars 2013), och har använts för att maskera militära truppförflyttningar (som i februari 2014 före den illegala annekteringen av Krim) och för att hota Rysslands grannar.””, skriver Natos generalsekreterare i rapporten.

– Försvarsmakten har sedan händelsen anpassat, och anpassar löpande, sin verksamhet utifrån omvärldsläget. Sverige för en kontinuerlig dialog med våra grannländer och partners om utvecklingen i vårt närområde, säger Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.