En hona av fjärilen kronärtsblåvinge. Foto: Tommy Karlsson Länsstyrelsen ÖstergötlandVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fjärilsarter tros ha dött ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två arter av dagfjärilar har sannolikt försvunnit från Sverige och flera andra arter är starkt hotade, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket.

– Båda arterna har funnits i Östergötland till ganska nyligen. Kronärtsblåvinge så sent som för fem, sex år sedan, efter det endast i Kalmar och förra året hittade man den inte där heller, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen.

Trots flera års arbete med konkreta åtgärder för de tio dagfjärilar i Sverige som omfattas av åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper, är de starkt hotade. Två arter, kronärtsblåvinge och veronikanätfjäril, verkar helt ha försvunnit.

Veronikanätfjäril sågs senast i Östergötland 2004.

– Att vi kan ha förlorat två av våra dagfjärilar i Sverige är en tragisk nyhet att förmedla. Det återspeglar allvaret för våra hotade arter och den biologiska mångfalden i Sverige, säger Claes Svedlindh, chef på Naturvårdsverkets naturavdelning.

Förlorade livsmiljöer

Orsaken till arternas tillbakagång är förlusten av livsmiljöer. De naturliga ängs- och betesmarker som hyser den rikaste fjärilsfaunan har minskat dramatiskt – fjärilsgrupperna krymper och isoleras från varandra, säger författarna av rapporten. Och den mycket torra sommaren 2018 förvärrade den redan ansträngda situationen för vissa fjärilsarter.

– Samtidigt måste vi fortsätta och förstärka arbetet för att inte riskera att förlora fler arter. De svaga men ändå positiva trenderna som rapporten visar för några av arterna inger hopp, säger Claes Svedlindh.

I rapporten presenteras också några exempel på goda resultat från samarbete med markägare, ideella organisationer, kommuner, företag och myndigheter för att rädda dessa hotade fjärilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet