Foto: Göran Billeson/Östgötatrafiken

Även Norrköping kan förskjuta skoldagen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick Linköpings kommun ut med att man kommer att förskjuta starttiden för kommunala gymnasieskolor. Syftet är att minska trängseln i kollektivtrafiken och med det smittspridningen. Även Norrköpings kommun kommer förskjuta tiden då skolorna börjar.

I slutet av augusti drar skolorna igång. Efter att ha haft undervisning på distans under våren ska nu åter gymnasieelever ta sig till skolorna. För att minska trängseln som uppstår har Linköpings kommun valt att förskjuta starttiden för dagen, något som även Norrköping kommer göra.

– Vi har bett rektorerna att se över elevernas scheman, men en stor del av eleverna har redan diffrensierad skolstart på grund av sovmorgnar och skolors olika starttider. Likt Linköping uppmanar även vi elever att hitta andra alternativ att ta sig till skolan på än buss eller spårvagn, säger Jonas Karlsson som är verksamhetschef för gymnasieskolorna i kommunen.

Här nedan kan du se enkätsvaren SVT Nyheter Öst fått in från de östgötska kommuerna hittills:

Svar från SVT:s enkät

Åtvidaberg: Enligt den kommunikation vi har haft med Östgötatrafiken finns det inget behov av justeringar avseende inpendlande elever till Åtvidabergs gymnasieskola, Bildningscentrum Facetten. Vi kommer därför i dagsläget inte att vidta några förändringar avseende skoltider.

Finspång: I Finspång har vi bara en kommunal gymnasieskola, Bergska gymnasiet, och vi kan anpassa schemat för klasserna. Vi har också säkerställt att alla elever kan ta sig till centralorten från alla delar av kommunen. Om Östgötatrafiken kör halvfulla bussar får vi gå in med uppköpta bussar. Läget är värre för den fristående Curt Nicolin Gymnasiet (CNG). Två tredjedelar av deras elever kommer fån Norrköping.

Mjölby: I juni förde vi dialog med Östgötatrafiken gällande en situation där man under hösten  måste begränsa antal resande i fordonen i kollektivtrafiken, för att minska trängsel och risken för smittspridning. Vi lämnade den bild vi hade av elevers resande till våra gymnasieskolor i Mjölby, och att vi då inte såg skäl till förändrade skoltider i våra skolor. Vi ställde oss dock öppna för vidare dialog för att finna en lösning, om man fortsatt skulle se det som angeläget med förändring av våra skoltider.

Söderköping: Vi kommer att starta Nyströmska skolan enligt vanligt schema. Vi kommer att följa upp hur det fungerar att ta sig till skolan och vid behov göra anpassningar för att bidra till att minska risken för smittspridning i kollektivtrafiken.

Valdemarsvik: Vi startar läsåret precis som vanligt enligt läsårstider i Valdemarsviks Kommun. Anpassningar av schema görs för att undvika för många elever i matsal eller under rast. Schemat anpassas för att undvika situationer där trängsel kan uppstå. Detta skedde redan i våras. Vi bedriver inte egen gymnasieutbildning i vår kommun. Eleverna åker kollektivt till andra kommuner ffa Norrköping och Söderköping.

Motala: Från gymnasiet i Motala kommun så gör vi i dagsläget inte någon schemaändring kopplat till kollektivtrafiken. En bedömning har gjorts tillsammans med Östgötatrafiken och vi avvaktar med ytterligare åtgärder och utvärderar efter terminsstart. 

Gotland: Kommer att presentera sin lösning vid en pressträff på måndag.

Övriga kommuner har inga gymnasieskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet