Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser i hela Östergötland, att det är väldigt mycket användande av kristall”, säger Maria Papanikolaou områdespolis i Linköping. Foto: Edina Foric/SVT/TT

Avloppsvattnet avslöjar – ”Väldigt mycket användande av kristall”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man för första gången mäta drogen 3-CMC, även kallad kristall i avloppsvatten. Den centralstimulerande drogen har de senaste åren fått starkt fäste bland unga.

Under fredagen presenterade Länsstyrelsen i Östergötland årets kartläggning av narkotika i avloppsvatten. Resultatet visar spår av narkotika i samtliga deltagande kommuner.

För första gången kan man nu mäta förekomsten av kristall och den tredje mätningen visar förekomst i alla 12 kommuner som deltagit i undersökningen. Söderköpings kommun har valt att inte delta.

Cannabis vanligast

Cannabis är fortsatt den mest förekommande drogen i avloppsvatten. Men även spår av amfetamin och kokain finns i varierande omfattning i samtliga kommuner, visar rapporten.

Sedan 2016 har man i Östergötland mätt halterna av narkotika i avloppsvattnen men nytt för i år är att man kan mäta anabola androgen steroider och drogen kristall.

Antalet doser amfetamin har ökat i tolv av femton reningsverk medan kokain ligger fortsatt relativt lågt i antal doser, men har ökat något i åtta av femton reningsverk jämfört med förra årets mätning, visar länsstyrelsens rapport.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om hur beroendemottagningar larmar om drogen kristall.

Fakta om rapporten

Det är länsstyrelsen och regionen som står bakom rapporten ”Narkotikaspår i avloppsvatten och Omvärldsbevakning narkotika 2023”.

Analyserna av avloppsvatten är genomförda av RISE – Research Institutes of Sweden, ett nationellt akademiskt forskningscentrum.

Omvärldsbevakningen är genomförd av regionen. Där till har det funnits en arbetsgrupp med representanter från länsstyrelsen, Linköpings kommun, Norrköpings kommun samt Motala kommun.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.