Avsaltningsanläggning i Visby blir allvar

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska nämnden på Gotland har idag gett teknikförvaltningen flera uppdrag för att på sikt komma till rätta med den vattenbrist som i år drabbat ön. Bland dessa ingår en förstudie för ett avsaltningsverk i Visby.

En översyn av VA-taxan för att minska vattenkonsumtionen och locka till lokalt omhändertagande av dagvatten är ett annat exempel. Vidare vill nämnden göra mätningar för att leta vatten. Uppdragen presenteras i ett pressmeddelande idag. 

Våtmarker och stenbrott kan utnyttjas 

Ett fortsatt underhåll av ledningsnätet och ett fortsatt arbete med vattenhushållning nämns också. Vidare så vill tekniska nämnden anlägga våtmarker och utreda om stenbrott kan bidra till vattenförsörjningen. Även dagvattenhanteringen bör enligt nämnden anpassas så att flödet fördröjs och därför bidrar till grundvattenbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet